Feeds:
Posts
Comments

lihat graf berikut bagi pelabur PCIF. Ramai yang beli PCIF pada awal pelancaran, masih tidak breakeven. masih ada yang -20%, -30%. Dan ini sangat perlahan untuk melepasi breakeven. Jadi sudah ada ramai pelabur yang jual/switch PCIF mereka. Atau, untuk turunkan negatif margin, ada yang membuat tambahan bagi menurunkan cost average.

Mari kita lihat Ittikal pula. No details comment.

Atau kita lihat fund2 yang masih baru. Enterprise fund. sejak dilancarkan pada 07, -19%.

Advertisements

http://www.publicmutual.com.my/page.aspx?name=prs_rls_110228_1400

Public Islamic Bond Fund

Public Ittikal Fund

2 islamic fund telah berjaya memenangi award dalam kategeri masing-masing. Performance yang baik bagi setiap fund telah dinilai oleh Edge and Lipper untuk mendapat anugerah.

_________________

Public Bank’s wholly-owned subsidiary, Public Mutual bagged nine awards out of 32 awards, including the most prestigious “Best Overall Fund Group” award at the Edge-Lipper Malaysia Fund Awards for 2011, held at the Kuala Lumpur Convention Centre on 28 February 2011. This is the 8th consecutive year Public Mutual has emerged as the biggest winner at the annual awards event.

 

Public Mutual’s Chairman Tan Sri Dato’ Sri Dr. Teh Hong Piow expressed pride at the outstanding achievement despite uncertainties in 2010. “These awards reflect Public Mutual’s commitment in continuously delivering top value as well as meeting the diverse needs of our unitholders,” he said.

 

By winning these awards Public Mutual has to-date received a total of 169 industry awards. Tan Sri Teh dedicated these awards to Public Mutual’s Board of Directors, management, unitholders, unit trust consultants and staff for their unwavering support, loyalty and trust over the years.

 

The nine awards won by Public Mutual are:

 

No

Fund / Company

Category

1

Public Mutual Berhad

Best Overall Fund Group

 

2

Public SmallCap Fund

Equity Malaysia Small and Mid Caps

3 years

3

PB Asia Equity Fund

Equity Asia Pacific

3 years

4

Public Far-East Select Fund

Equity Asia Pacific Ex Japan

5 years

5

Public SmallCap Fund

Equity Malaysia Small and Mid Caps

5 years

6

Public Islamic Bond Fund

Bond Malaysian Ringgit – Islamic

5 years

7

Public Bond Fund

Bond Malaysian Ringgit

10 years

8

Public SmallCap Fund

Equity Malaysia Small and Mid Caps

10 years

9

Public Ittikal Fund

Equity Malaysia – Islamic

10 years

 

Public Mutual is Malaysia’s largest private unit trust company with 84 funds under management. It has over 2,380,000 accountholders and as at 31 January, 2011, the total net asset value of the funds managed by the company was RM40.93 billion.

 

 

PELABUR YANG DIHORMATI

Terima kasih kerana masih meneruskan pelaburan bersama-sama Public Mutual Berhad. Untuk pengetahuan Tuan/Puan, majoriti dana telah berada pada kedudukan profit dimana ini selari dengan keadaan urusniaga di BSKL.

Tuan/Puan sebagai pemegang EPF/cash, yang telah layak untuk melakukan pengeluaran selepas 3 bulan disyorkan untuk melakukan penambahan unit dengan mengambil peluang keadaan dana yang kembali kukuh. Saya mencadangkan Tuan/Puan untuk mengeluarkan ¾ atau separuh kelayakan yang dibenarkan oleh KWSP semoga Tuan/Puan dapat memperolehi unit pada masa harga sedang menaik.

Untuk makluman Tuan/Puan juga, dana PIDF telah ditutup untuk penambahan unit kerana telah melebihi saiz yang dibenarkan oleh Bank Negara. Namun begit terdapat beberapa dana ISLAMIC yang dibenarkan oleh EPF untuk dilaburkan di unit amanah. Antaranya adalah:

Public Islamic Equity Fund
Public Islamic Optimal Growth Fund
Public Islamic Sector Select Fund
Public Islamic Select Treasures Fund
Public Islamic Select Enterprises Fund
Public Ittikal Fund

Saya sertakan prestasi satu dana diatas untuk perhatian Tuan/Puan dan dana-dana yang lain, boleh rujuk di https://khgpmutual.wordpress.com/.

 

Terima kasih

 

Public mutual unit trust, sekarang harga sedang meningkat naik. pelabur akan kata, harga tinggi.. tunggu dulu lah. tunggu harga turun. Bila harga dah turun, ..eeii takut lah nak invest. x de profit.

So!, ini tugas UTC untuk memberi penerangan.

Homestay Bandar Kuantan

Homestay kuantan dari Fnk menyediakan unit penginapan dengan 4 bilik yang selesa sesuai untuk penginapan mereka yang berkunjung ke kuantan atas urusan rasmi, melancong, kahwin dll.

Homestay Kuantan diuruskan oleh FMM enterprise berdekatan dengan pantai batu hitam dan pantai balok. Lokasinya adalah di jalan beserah berdekatan dengan poliklinik beserah. Kalau ingin ke bandar kuantan, hanya ambil laluan jalan beserah yang jaraknya kurang lebih 5km sahaja.

Jalan beserah ke kuantan banyak traffic light. sebagai alternatif, anda boleh guna jalan ke telok chempedak. disitu tiada traffic light. Urusan anda di mana-mana kantor di kuantan akan menjadi lebih mudah dengan menginap di Homestay Kuantan atau penginapan FnK kuantan.

KAMI MENANTI KEDATANGAN ANDA..fnkhomestay.wordpress.com

‘REPOST’

INI ADALAH GRAF KEUNTUNGAN DARI SAHAM AMANAH (UNIT TRUST) P.MUTUAL BAGI DANA PIDF (PUBLIC ISLAMIC DIVIDEND FUND) UNTUK TAHUN 2009. PROFIT DARIPADA TURUN NAIK HARGA SE UNIT YANG DIPEROLEHI ADALAH 33.76%.

Penunjuk prestasi yang dikira adalah dari dec 08 hingga dec 09. 33.76% untuk setahun ? WOW!! Bayangkan pelaburan anda pada tahun itu adalah RM1000, bererti keuntungan hujung tahun yang diperolehi adalah RM337.6. Kecil dari jumlah nya tetapi, jika melihat % nya, cukup tinggi.

Kita lihat angka yang lebih besar, RM10k contohnya pelaburan di dalam PIDF. Keuntungan yang diperolehi adalah RM3376. Hmm!! adakah ini tidak dikira besar ? Cukup besar jika perbandingan dengan tempat-tempat simpanan yang lain seperti bank, tabung2 dll. Tapi jangan dibandingkan dengan pasaran saham.

RM3376 untuk setahun bermakna RM281.33 sebulan selama 12 bulan. Analoginya, pendapatan tambahan untuk sebulan yang diperolehi adalah RM281.33 hasil daripada pelaburan RM10k. Tetapi ini pengiraan diatas kertas. Jika mahu ia menjadi kenyataan, maka penjualan unit tersebut harus dilakukan.

KITA LIHAT DANA YANG LAIN…..

PCIF – Public China Ittikal Fund. Dana yang mengalami kejatahunan yang amat teruk selepas pelancarannya. Dan sehingga sekarang masih lagi belum ‘break even’. Tetapi lihat sahaja graf prestasi bagi 2009. Keuntungan 42.88%, Wow!! sekali lagi wow!. Tetapi harga PCIF masih lagi tidak dapat melepasi harga sewaktu mula-mula jualan dahulu.

Tetapi kenapa ada keuntungan disini ? Bagaimana nak dapat keuntungan seperti ini. Ini lah pentingnya Regular Investment, kos seunit belian akan menjadi rendah jika kita membuat penambahan pelaburan keatas dana yang telah dibeli. Buktinya, PCIF tahun 2009 mendapat keuntungan 42.88%

LAGI dan LAGI!!

KEPADA PELABUR

Trauma 2008 akibat kejatuhan yang mendadak keuntungan dana unit trust menyebab kita menjadi ‘fobia’ terhadap pelaburan-pelaburan kita yang ada. Jika fobia ini menganggu kehidupan tuan-tuan, inilah masa yang sangat sesuai untuk lari dari keadaan ini dan letak pelaburan tuan-tuan di tempat yang selamat seperti ASB, tabung haji, FD dll seumpamanya. Tetapi jika tuan-tuan ‘Tegar’ dan memahami risiko-risiko yang ada dan untuk jangka yang panjang, tetap lah terus bersama pelaburan tuan-tuan yang ada. Sejarah, rekod dan nombor2 yang ada pada petunjuk prestasi unit trust public mutual boleh menjadi panduan dan bukti untuk Tuan-tuan berasa yakin terhadap kerja-kerja yang dilakukan oleh pengurus dana dalam mengurus dan melabur duit tuan-tuan yang ada. Sejarah, rekod dan nombor2 penunjuk prestasi dana boleh dirujuk di http://www.publicmutual.com.my

Setiap orang ada instinct pelaburan masing-masing

Peniaga pasar malam melabur wangnya dalam perniagaanya, pelabur hartanah melabur wangnya didalam hartanah, orang makan gaji menyimpan wangnya di tempat simpanan/pelaburan yang memberi pulangan. Setiap orang ada kepercayaan masing-masing berdasarkan pengetahuan yang mereka perolehi. Orang yang ada syarikat trading, bila diajak untuk membeli rumah membuat property income, mereka akan kata ‘ohh! saya gunakan duit saya untuk rolling bisnes saya’, begitu juga orang yang terlibat dengan property, mereka akan kata. ooohh, kenapa simpan duit di FD, beli rumah dan sewakan… kamu akan dapat keuntungan yang besar.

Dan jika ditanya kenapa orang memilih untuk simpan sahaja gaji bulanan mereka di Tabung Haji atau ASB, kerana mereka yakin akan pulangan tetap yang diberikan pada setiap tahun tanpa perlu bimbang akan risiko kehilangan wang pelaburan…Masing-masing ada kecenderungan masing-masing. Ada kepercayaan tersendiri berdasarkan faktor-faktor pengetahun, pengalaman, sejarah, rakan-rakan dan lain-lain sehingga mereka mengambil keputusan tersendiri dimana harus membuat pelaburan. Tetapi akhirnya sudah tentu pelaburan itu untuk masa hadapan yang boleh digunakan untuk menjalani kehidupan di hari tua.

Didalam forum-forum internet yang saya ikuti, jika perbincangannya adalah berkenaan property, mereka akan mengatakan property adalah yang terbaik. Jika perbincangan adalah ASB, ASB adalah terbaik dan jika perbincangannya unit trust, maka unit trust lah yang terbaik. Jadi bagaimana membuat keputusan ?

Ikut kemampuan, ikut kemahuan dan lihat profile diri sendiri kecenderungan kearah mana. Semuanya berbalik kepada bagaimana kita mengurus kewangan. Peniaga pasar malam, guna wang mereka untuk rolling modal, mereka juga hidup senang boleh menampung kehidupan seharian, boleh membesarkan anak, boleh mempunyai kereta dan boleh mempunyai rumah. Mereka tidak  main property, mereka tidak masuk unit trust. Tetapi mereka percaya dan yakin akan apa yang mereka lakukan, dan yang pastinya berjaya.

Begitulah juga kita, bagaimana kita menguruskan kewangan. Yang penting, simpanan harus dilakukan. Dimana tempat untuk disimpan? Kita harus mendapatkan knowledge yang secukupnya. Unit trust ? Ya, ia satu tempat simpanan yang baik. ‘Figure’ yang menceritakan segala-galanya 🙂

P/S: Pengiraan keuntungan dana-dana diatas adalah dikira berdasarkan setahun 2009.

samada aku x alert atau takde info dari PM pasal nih. One of my client was rejected her additional unit to PIDF. Sib baik PM terus buat cheque, klu x bercinta gak nak uruskan tu..

So, what’s the option ? Buka fund baru… Ready another RM1k for new fund. Pas tu leh buat additional kalau ada duit..

PIDF ni second alternative beside Ittikal. Ittikal mahal, then ppl would like to go for PIDF. Mai tgk sikit fund dia..

Tgk tu graf nya !! ‘lu pikir lah sendiri’ 🙂

 

Kita lihat fund syariah yang lain untuk ganti PIDF. Kita amik yang performance dia better based on fund performance.

First, list dulu senarai fund syariah.

 

Public Ittikal Fund Public Islamic Equity Fund
Public Islamic Opportunities Fund Public Islamic Dividend Fund
Public Asia Ittikal Fund Public Islamic Asia Dividend Fund
Public Islamic Sector Select Fund Public China Ittikal Fund
Public Islamic Select Treasures Fund Public Islamic Optimal Growth Fund
Public Islamic Select Enterprises Fund Public Islamic Asia Leaders Equity Fund
Public Islamic Alpha-40 Growth Fund

 

Lepas tu kita tapis, tgk yg perform based on current performance..

PIEF, ni aggressive fund…. skrg graf tgh menaik.. mmg kebanyakan nya naik lah……

 

fund ni ? islamic income fund.. baru nih… x perasan pun .. hehehe klik sini untuk tgk fund performance for current year. http://www.publicmutual.com.my/application/fund/performance.aspx

Yang lain2.. blh ke public mutual website… tgk performance for each fund.